شطرنج بازی استراتژی، عقل و صبر است. برای قرن ها، این بازی یک سرگرمی محبوب در میان مردم در هر سنی بوده است. در سالهای اخیر، مطالعات نشان دادهاند که بازی شطرنج میتواند فواید زیادی برای سالمندان،میانسالان و جوانان علاوه بر کودکان نیز داشته باشد، از بهبود عملکرد شناختی گرفته تا ارتقای تعامل اجتماعی. با این حال، این فقط یک بازی ساده نیست که این مزایا را فراهم می کند. در این مقاله، بررسی خواهیم کرد که چگونه شطرنج در زندگی شطرنج بازان تغییر ایجاد میکند.
جهت خرید شطرنج و مشاهده تنوع کالا ها با ما همراه باشد.
اهمیت محرک های بصری
با افزایش سن، بینایی ما به طور طبیعی ضعیف می شود و تشخیص جزئیات و تشخیص چهره ها را سخت تر می کند. این اتفاق گاهی می تواند منجر به احساس انزوا و تنهایی شود. با این حال، هنگام بازی شطرنج، تمرکز بر مهره ها فرصتی برای تحریک بصری فراهم می کند و در دنیای امروزه که صفحه نمایش ها کمی چشم را ضعیف میکنند باعثتقویت و جلوگیری از تنبلی چشم میشود. طراحی منحصر به فرد هر مهره باعث افزایش شناخت و تعامل می شود و تجربه کلی بازی را افزایش می دهد.
افزایش ضریب هوشی با شطرنج
هنوز این بحث ادامه دارد که آیا شطرنج هوش را بیشتر میکند و یا افراد باهوش هستند که علاقمند به این سبک بازی ها میشوند اما چیزی که بر ما پوشیده نیست این است که هرکسی استعدادی دارد و بخشی از مغزش قویتر عمل میکند و علاوه بر این شطرنج هم مهارتی اکتسابی میباشد که میتواند به مرور و تمرین باعث افزایش بخش های مرتبط مغز میشود.
در نهایت طبق مطالعات به عمل آمده چیزی که ثابت شده است این است که شطرنج در بین کسانی که تمرین و تکرار بر روی این بازی دارند موجب ازایش ضریب هوشی شده است.
افزایش عملکرد هر دو نیم کره مغز
همانطور که میدانید نیم کره چپ و راست تفاوت هایی با یک دیگر دارند که باور عموم بر این است که نیم کره چپ حرفه ای ها بخاطر تحلیل زیاد قویتر باشد اما بنا بر آزمایش و تحقیقی که در المان صورت گرفته است دانشمدان متوجه شدند که با نشان دادن موقعیت های مختلف مهره های شطرنج رفه ای ها هر دو نیمکره مغزشان فعال بوده و به آزمایش های مربوطه واکنش نشان میدادند.
پیش گیری از ابتلا به آلزایمر
ورزش شطرنج مغز را به کار گرفته تا با تحلیل حرکات قبلی حریف حرکات آینده آن را پیش بینی کند و این درگیری ذهن فواید زیادی از جمله پیش گیری از آلزایمر دارد.
در ایالات متحده آمریکا هر 68 ثانیه یک نفر مبتلا به آلزایمر میشود از این رو تحقیقات و مطالعات زیادی روی این بیماریصورت گرفته است.نشریه ملی موسسه ملی سلامت این کشور که بخشی به نام سالمندان دارد تاکید میکند که مدل ذهنی شخصی که درگیر بازی شطرن بوده است سالم تر و اتمال ابتلا به آلزایمر در این افراد به مراتب کمتر از فرد عادی میباشد.
افزایش مهارت مطالعه
یکی دیگر از فواید شطرنج برای بزرگسالان افزایش مهارت مطالعه است که این روز ها عده زیادی بخاطر اینکه تمرکز برای مطالعه ندارند دنبال راه کاری برای افزایش مهارت مطالعه در خود میاشند.
دکتر مارگولیس طبق مطالعات و آزمایش های خود در سال 1991 مهارت مطالعه تعدادی از دانش آموزان که شطرنج بازی میکرند ا با سایر دانش آموزان مقایسه کرد و از نتایج به دست آمده متوجه تفاوت و افزایش درصد تمرکز و مطالعه در بین دانش آموزانی بود که شطرنج بازی میکردند شد.
شطرنج فایده بسزایی بر افزایش تمرکز دارد
موفقیت در بازی شطرنج چه در خانه و چه در مسابقات حرفه ای نیازمند تمرکز زیاد بر بازی میباشده این مهارت به مرور و طی تمرین و تکرار در افراد بیشتر میشود که با تقویت این حالت موجب افزایش تمرکز در زندگی روزمره میشود.مطالعات مختلفی ر کشور های مختلف بارها فواید شطرنج بر افزایش تمرکز را ثابت کرده است.
تقویت مهارت برنامه ریزی و آینده نگری
این بازی میتواند نقطه عطف در زندگی جوانان و نوجوانان بخصوص در مهارت برنامه ریزی و آینده نگری داشته باشد.روند استراتژیک این سبک بازی ها میتوانند به قدرت مغز به ویژه بخش پیشانی کمک کند.
افزایش تعامل تعامل اجتماعی
بازی شطرنج فرصتی برای ارتباط با دیگران فراهم می کند، که به ویژه برای افراد مسن که ممکن است انزوای اجتماعی را تجربه کنند بسیار مهم است. از آنجایی که بازیکنان در رقابت دوستانه شرکت می کنند، می توانند روابط دوستانه تری ایجاد کنند. علاوه بر این، باشگاه ها و رویدادهای شطرنج فرصتی را برای اقشار مختلف جامعه فراهم می کند تا از خانه خارج شوند و در یک فعالیت سرگرم کننده و محرک شرکت کنند.
تحریک و تقویت ذهنی
بازی شطرنج نیاز به تمرکز شدید و تفکر استراتژیک دارد. برای افراد علاقمند به شطرنج بخصوص سالمندان، این تحریک ذهنی می تواند به آماده نگه داشتن ذهن و بهبود عملکرد شناختی کمک کند. علاوه بر این، این بازی حس هدف و موفقیت را فراهم می کند و عزت نفس و اعتماد به نفس را افزایش می دهد.
نوستالژی و یادآوری خاطره
برای بسیاری از افراد مسن، بازی شطرنج می تواند خاطرات نوستالژیک دوران جوانی آنها را زنده میکند. یادآوری استراتژیها و حرکاتی که در بازیهای قبلی انجام دادهاند میتواند به تقویت حافظه بلندمدت آنها و بهبود عملکرد شناختی کمک کند. علاوه بر این، اشکال و نمادهای آشنای قطعات میتوانند حس راحتی و آشنایی را ایجاد کنند و به کاهش اضطراب و استرس کمک کنند.
نتیجه:
در نتیجه، بازی شطرنج می تواند فواید بی شماری برای افراد مسن داشته باشد. حتی تعامل ساده با صورت روی قطعه می تواند باعث تحریک بصری، خاطرات نوستالژیک و احساس راحتی شود. خواه بازی در خانه باشد یا پیوستن به یک باشگاه، شطرنج فرصتی را برای سالمندان فراهم می کند تا در یک فعالیت محرک شرکت کنند، روابط جدید ایجاد کنند و ذهن خود را تیز نگه دارند. بنابراین دفعه بعد که به این فکر می کنید که چه فعالیتی را با عزیزان ارشد خود انجام دهید، یک بازی شطرنج را در نظر بگیرید – قدرت آرام صورت روی مهره ممکن است شما را شگفت زده کند.